Hoofdstuk 1 of 0
In uitvoering

Hoe bereken je hoeveel garen je nodig hebt?

25 april 2021

Je hebt je nieuwe haakproject gevonden en wilt er garen voor uitzoeken, maar je hebt geen idee hoeveel garen je nodig hebt? Dan zijn er verschillende manieren om aan de slag te gaan.

Koop wat er staat

Het allermakkelijkste is als het in het patroon goed staat aangegeven en je precies het garen gebruik dat in het patroon vermeld staat. Vaak is bij het opschrijven van garenhoeveelheden in goede patronen al rekening gehouden met een foutmarge van ongeveer 10%; je krijgt dan 10% meer garen dan de ontwerpster (en eventuele testers) nodig hadden om het project te maken. Het is daarbij wel cruciaal (!!) dat je een proeflapje maakt dat overeenkomt in afmeting met het proeflapje dat in het haakpatroon gegeven wordt.

Maak een proeflapje

Staat er geen hoeveelheid, wil jij het met een ander materiaal gaan maken, heb je een andere afmeting in gedachten? Dan is het handig om een proeflapje te maken met het materiaal dat je gaat gebruiken, in de steek die je gaat gebruiken, met de haaknaald die je gaat gebruiken. Je kunt je voorstellen dat het geen zin heeft om een berekening te maken gebaseerd op 1mm dik garen, als je het project met 8mm dik garen gaat maken 😉

Maak een proeflapje, het liefst van 10 bij 10 cm of groter. Hoe groter, hoe nauwkeuriger de berekening. Meet het proeflapje in lengte en breedte op. Weeg het op de keukenweegschaal.

Nu kun je gaan rekenen. Hoevaak past het lapje in de breedte in je project? Doe dat getal * het aantal gram = (dit cijfer opschrijven). Nu doe je het (opgeschreven cijfer * hoe vaak het lapje in de hoogte past) = je totale aantal grammen. Deel dit door het aantal gram per bol. Tel hier voor de zekerheid nog 10% bij op, en MEER als je ook een rand om je deken heen wilt.

Kies garen wat goed verkrijgbaar is en waarvan het kleurbad weinig verschilt

Een laatste optie is om gewoon met wat bolletjes te beginnen en dan bij te kopen als je meer nodig hebt. Dit kan bij garens die goed verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld bij je lokale wolwinkel, én bij garens waarvan het verfbad weinig verschilt. Welke garens dat zijn, weet ik niet precies. Bij een meerkleurig project is het minder belangrijk overigens dan bij een project met heel veel van één kleur.