Hoofdstuk 1 of 0
In uitvoering

Wat is een verfbad en waarom is dat belangrijk?

20 juli 2023

Bolletjes wol zijn er in vele verschillende kleuren. Die kleuren worden gemaakt door het materiaal in een “verfbad” te dopen. Vaak staat er op het wikkel van je bol garen een “Lot number”, “verfbad”, “partie lot”, “Lot” of nog iets anders aangeduid. Dit is niet het kleurnummer, maar het nummer van het verfbad waarin jouw kleur gelegen heeft. Bij sommige garens en merken kan hetzelfde kleurnummer namelijk een behoorlijk ander resultaat geven, als het uit een ander verfbad komt.

Het verfbad is het badje waarin de wol gelegen heeft, om het de kleur te geven. Bij sommige kleuren is het érg moeilijk om steeds precies dezelfde kleuren te maken, bijvoorbeeld bij rood. Bij andere kleuren is het minder lastig (bijvoorbeeld bij wit en zwart). Als je een project haakt met veel verschillende kleuren, is het verfbad niet zo belangrijk, dan zie je vaak niet als er een minimaal verschil zit tussen twee bolletjes van dezelfde kleur, omdat er zoveel andere kleuren omheen liggen.

Haak je een project uit één kleur? Bijvoorbeeld een deken of kledingsstuk? Dan kan het wél heel belangrijk zijn dat hetzelfde verfbad gebruikt is. Het verschilt per merk en soort garen of het verfbad écht veel invloed heeft. Vaak kan iemand die in een (goede) garenwinkel werkt, je daar over adviseren.