Hoofdstuk 1, Paragraaf 1
In uitvoering

3.1 Materialen

2 september 2022

Deze tutorial is tot stand gekomen samen met mijn zus Sonja. Bedankt Son!

Je kunt Interlocking Haken met allerlei verschillende materialen.

Het resultaat wordt echter wel het mooist als je je aan een paar voorwaarden houdt.

  1. Kies twee kleuren die genoeg van elkaar verschillen. Wit en ecru zullen een minder duidelijk “plaatje” geven dan wit en antraciet.
  2. Kies niet voor pluisgaren. Dan valt het resultaat van het “plaatje” behoorlijk weg en het is bovendien véél moeilijk te zien waar je in moet steken. Mocht je ooit wél een pluisgaren project van plan zijn, zorg dan dat je de techniek eerst echt heel goed snapt.
  3. Als je twee kleuren van dezelfde tint kiest, zorg er dan voor dat ze “ver uit elkaar” liggen. Dus wel lichtblauw en donkerblauw, maar niet lichtblauw en turqoise.
  4. Kies voor garen dat niet splijt, daar wordt het echt veel moeilijker van.
Op deze foto zie je het patroon van het proeflapje, maar dan met heeeeel weinig contrasterend garen. Jammer he, want daardoor komt het patroon bijna niet uit. Was in dit geval express om het aan jullie te laten zien, maar zou zonde zijn als je daar naar veel hard haken pas achter komt!

Voor het oefenen van de techniek zou ik er persoonlijk voor kiezen om geen zwart garen te gebruiken, omdat je daar je steken iets moeilijker in kunt zien.

Maak een proeflapje en besluit op basis daarvan of je haaknaaldmaat goed past bij het materiaal. Het eindresultaat van interlocking crochet is een vrij dicht en stevig geheel, maar hoeft niet stijf aan te voelen. Als het stijf is, pak je een haaknaaldmaat groter en probeer je het opnieuw. Als het te “open” of “los” aanvoelt of er rommelig uitziet, kun je een haaknaaldmaat kleiner uitproberen.